English | Ελληνικά

Κεντρική σελίδα
Στελέχωση
Υπηρεσίες
Φωτοβολταϊκά συστήματα
Εξοικονόμηση ενέργειας
Εξοπλισμός
Φωτογραφίες
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Νέα
Επικοινωνία

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια

Μέγεθος γραμμάτων

Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων - Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης(ΠΕΑ)

Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

Εξοικονόμηση Ενέργειας και Μέσο Κόστος Επένδυσης

17 Eπιτυχημένες τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα

Οδηγίες για εξοικονόμηση Ενέργειας


Στην Ελλάδα, τα κτίρια καταναλώνουν το 34% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας (2005) με την θέρμανση να αντιπροσωπεύει το 61% της κατανάλωσης, το μαγείρεμα το 13%, η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης το 10%, η διατήρηση των τροφίμων το 5%, ο φωτισμός το 3%, ο δροσισμός το 2% και οι υπόλοιπες χρήσεις το 6%.
Η εφαρμογή της υπάρχουσας τεχνογνωσίας στα νέα κτίρια, αλλά ιδιαίτερα στο υπάρχον κτιριακό απόθεμα πρoσφέρει ορθολογική χρήση της ενέργειας σε συνδυασμό με άριστες συνθήκες άνεσης και ποιότητας εσωτερικού αέρα.
Η επιδότηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενεργειας με αντικατάσταση κουφωμάτων-υαλοπινάκων, λεβήτων, προσθήκη θερμομόνωσης κά (τεχνικές προδιαγραφές και κόστη των οποίων δίδονται παρακάτω), μελετάται απο την Κυβέρνηση.

 

Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων - Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης(ΠΕΑ)

Το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό της εταιρεία μας αναλαμβάνει τις ενεργειακές επιθεωρήσεις κτιρίων και την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) όπως αυτές προβλέπονται από το Ν. 3661/2008.

Τι είναι το ΠΕΑ;

Στο ΠΕΑ αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση κτιρίου και καταγράφονται η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου (υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η) καθώς και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Πότε απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ;

Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική για κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50m2 στις παρακάτω περιπτώσεις:

Νέα και ανακαινιζόμενα κτίρια για τα οποία ο φάκελος έκδοσης της οικοδομικής άδειας υποβλήθηκε από την 1η/10/2010 (το ΠΕΑ εκδίδεται μετά το πέρας της κατασκευής).

Υφιστάμενα κτίρια που πωλούνται ή μισθώνονται (ενιαίο κτίριο ή τμήμα κτιρίου)


Οι αμοιβές αυτές προσαυξάνονται με ΦΠΑ 23%.

Ποια είναι η διαδικασία για την έκδοση ΠΕΑ;

1. Ο ιδιοκτήτης αναζητά τον Ενεργειακό Επιθεωρητή στο μητρώο των Ενεργειακών Επιθεωρητών στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ

2. Ο Επιθεωρητής ενημερώνει τον ιδιοκτήτη για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσει για τη διεξαγωγή της Ενεργειακής Επιθεώρησης (πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα των δικαιολογητικών).

3. Αφού συλλεχθούν τα δικαιολογητικά, ο Επιθεωρητής πραγματοποιεί αυτοψία στο κτίριο. Ο ιδιοκτήτης εξασφαλίζει στον Επιθεωρητή τη δυνατότητα πρόσβασης στους ιδιόκτητους χώρους του κτιρίου (λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο κλπ).

4. Ο Επιθεωρητής επεξεργάζεται τα δεδομένα με ειδικό λογισμικό, εκδίδει το Π.Ε.Α. και το παραδίδει στον ιδιοκτήτη του κτιρίου.

 

17 Eπιτυχημένες τεχνικές παρεμβάσεις στον οικιακό τομέα

1. Τα ψυγεία και οι καταψύκτες καταναλώνουν περίπου το 18% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών . Πρέπει να προσέχουμε πως τα χρησιμοποιούμε ρυθμίζοντας το ψυγείο στους 7οC και τον καταψύκτη στους -18οC. Προτιμούμε ψυγεία με υψηλή ενεργειακή απόδοση (βλ. ενεργειακή ετικέτα) και με χωριστές πόρτες για ψύξη και κατάψυξη. Δεν τοποθετούμε το ψυγείο κοντά σε πηγή θερμότητας (π.χ κουζίνα, καλοριφέρ) και φροντίζουμε να αερίζεται καλά η πλάτη του. Δεν βάζουμε στο ψυγείο ζεστά φαγητά, δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του και δεν την κρατούμε ανοιχτή για πολλή ώρα. Ελέγχουμε το λάστιχο της πόρτας και κάνουμε συχνά απόψυξη.

2. Περιοδική συντήρηση λεβήτων και καυστήρων και μέτρηση του εσωτερικού βαθμού απόδοσης καύσης.

3. Εγκατάσταση θερμοστατών, που επιτρέπουν τη συνεχή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, αντί της διακοπτόμενης λειτουργίας του λέβητα, που αντενδείκνυται. Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20οC. Για κάθε βαθμό μείωσης (το χειμώνα) ή αύξησης (το καλοκαίρι) του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.

4. Σωστή διάταξη και θέση των θερμαντικών σωμάτων (πχ. κάτω από παράθυρα), με τοποθέτηση θερμομονωτικών πλακών στη ράχη τους, ώστε να μειώνονται οι απώλειες από την υπερθέρμανση των τοίχων.

5. Το καλοκαίρι δροσίζουμε τους εσωτερικούς χώρους με αερισμό, κατά προτίμηση τις νυχτερινές ώρες. Οι τέντες ή οι περσίδες πρέπει να είναι κατεβασμένες κυρίως σε νότιο και δυτικό προσανατολισμό.

6. Το καλοκαίρι, οι ανεμιστήρες οροφής μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε άνετα μέχρι τους 30 οC και είναι ιδιαίτερα οικονομικοί (αναδεύουν απλά τον αέρα) και υγιεινοί.

7. Επιλογή ντους αντί για μπάνιο σε μπανιέρα.

8. Η θέρμανση νερού χρήσης με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα είναι πολύ ενεργοβόρα. Επιλέγουμε την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ή μπόϊλερ με εναλλάκτη στο λεβητοστάσιο, που ζεσταίνεται από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου).

9. Αν επιμείνουμε στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μειώνουμε την θερμοκρασία του θερμοστάτη στους 50οC και εγκαθιστούμε περισσοτέρους του ενός θερμοσίφωνες ώστε να αποφύγουμε την κατασκευή ενός εκτεταμένου και συχνά ελλιπώς μονωμένου, δικτύου διανομής ζεστού νερού που τροφοδοτεί κουζίνα, μπάνια, κλπ.

10. Οι κουζίνες φυσικού αερίου ή υγραερίου καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

11. Όταν το φαγητό «πάρει βράση», χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός. Ο βρασμός, είναι σπατάλη ενέργειας γιατί, έτσι κι’ αλλιώς, η θερμοκρασία του νερού παραμένει στους 100oC.

12. Οι φούρνοι αέρα -λόγω του ανεμιστήρα- έχουν καλύτερη απόδοση στην μεταφορά της θερμότητα. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου την ώρα που ψήνει. Δεν τον χρησιμοποιούμε για να ζεστάνουμε μικρή ποσότητα.

13. Γενικά, επιλέγουμε συσκευές (ψυγείο, καταψύκτη, πλυντήρια, κλιματιστικά κλπ) με υψηλή ενεργειακή απόδοση (ενεργειακή κατηγορία Α++,Α+,Α).

14. Κάνουμε συντήρηση των κλιματιστικών κάθε 2-3 χρόνια, περιλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας. Eλέγχουμε επίσης και το συνημ α (κατανάλωση αέργου ισχύος).

15. Αντικαθιστούμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού ή με σύγχρονους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης που προσφέρουν 10-15 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και 80% λιγότερη κατανάλωση.

16. Προτιμούμε το φυσικό φωτισμό, όπου είναι εφικτό, και ανοιχτούς χρωματισμούς στους τοίχους που δεν απορροφούν τη φωτεινή ακτινοβολία.

17. Κλείνουμε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (ON/OFF) και όχι από το τηλεχειριστήριο (Stand-by). Για μεγαλύτερη ευκολία, συνδέουμε όλες τις συσκευές σε πολύπριζο με διακόπτη ώστε με μία κίνηση να κλείνουμε μαζί τηλεοράσεις, υπολογιστές, στερεοφωνικά, κλπ. Όταν οι συσκευές είναι Standby, καταναλώνουν 10% περίπου της ονομαστικής τους κατανάλωσης.

 

Εξοικονόμηση ενέργειας και μέσο κόστος επένδυσης.

Μέσο κόστος επένδυσης

Εξοικονόμιση Ενέργειας(%)
Μονοκατοικία-Πολυκατοικία

Θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων

33 € / m2

33 - 60

Θερμομόνωση οροφής

28 € / m2

2 - 14

Διπλοί υαλοπίνακες

160 € / m2

14 - 20

Συντήρηση κεντρικής θέρμανσης

110 €

10 - 12

Νέα κεντρική θέρμανση

1180 € / Πολ.

15 - 17

Κεντρική θέρμανση Φυσ. Αερίου

1180 €/ Πολ.

19 - 21

Θερμοστάτες χώρου

290 € / Μον. 1500 €/ Πολ

2 - 3

Εξωτερική σκίαση

20 €/ m2 σκιάστρου

10 - 20

Ανεμιστήρες οροφής

20 €/ ανεμιστήρα

60

Ηλιακοί συλλέκτες για ζεστό νερό

740 € / ηλ. συλλέκτη

50 - 80

Λαμπτήρες υψηλής απόδοσης

1 €/ m2

60

Αεροστεγάνωση

20 € / κατοικία

16 - 21

Νέα κλιματιστικά

700 € / κλιματιστικό

65 - 75


 

Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αποτελεί ένα συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους, που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος θα ανέλθει σε 396 εκ. €.

Βήματα ένταξης στο πρόγραμμα

1. Εκπλήρωση προϋποθέσεων επιλεξιμότητας για το κτίριο και τον ενδιαφερόμενο

2. Προέγκριση δανείου από χρηματοπιστωτικό οργανισμό

3. Πρώτη Ενεργειακή Επιθεώρηση – Καθορισμός εργασιών/παρεμβάσεων

4. Συλλογή Δικαιολογητικών – Λήψη προσφορών από προμηθευτές/αναδόχους

5. Υποβολή αίτησης υπαγωγής και δικαιολογητικών στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό

6. Έλεγχος αίτησης από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό και αξιολόγηση από τον Δικαιούχο

7. Υπαγωγή αίτησης - Υπογραφή δανειακής σύμβασης – Εκταμίευση προκαταβολής

8. Υλοποίηση παρεμβάσεων – Δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση

9. Προσκόμιση Δικαιολογητικών στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό – Εκταμίευση δανείου – Χορήγηση κινήτρων.


Πατήστε εδώ για να βρείτε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πάνω στο πρόγραμμα.

 

Οδηγίες για εξοικονόμηση Ενέργειας


Φωτισμός

Σβήστε τα φώτα στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε.

Εκμεταλλευτείτε τον φυσικό φωτισμό.

Εγκαταστήστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας

Τοποθετήστε χρονοδιακόπτες για την λειτουργία του φωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους, ή αισθητήρες ελέγχου κίνησης σε χώρους με περιοδική χρήση.


 

Ψυγείο - Καταψύκτης

Προτιμήστε συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. (ενεργειακή κατηγορία Α)

Ελέγξτε την απόψυξη ώστε να μην μαζεύεται πάγος πάνω από 0,5 cm.

Μην τοποθετείτε το ψυγείο και τον καταψύκτη κοντά σε πηγές θερμότητας, σε εντοιχισμένους χώρους ή την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ελέγχετε τακτικά το λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη ώστε η πόρτα να κλείνει ερμητικά.


 

Πλυντήριο ρούχων - πιάτων

Προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α που έχουν επιπλέον δυνατότητα ρύθμισης της κατανάλωσης νερού. Επιλέξτε πλυντήρια με ξεχωριστή παροχή ζεστού και κρύου νερού για πιθανή χρήση ζεστού νερού από τους ηλιακούς συλλέκτες ή άλλο σύστημα υψηλής απόδοσης θέρμανσης νερού.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία πλύσης από τους 60οC στους 35οC, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας κατά 25%. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι αποτελεσματικά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων όταν είναι γεμάτο, χωρίς όμως να το υπερφορτώνετε. Η υπερφόρτωση μικραίνει την διάρκεια ζωής του κινητήρα της συσκευής.

Αποφύγετε τη χρήση στεγνωτηρίων ρούχων που είναι πολύ ενεργοβόρες συσκευές.

Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων όταν είναι γεμάτο. Επιλέξτε τον οικονομικό κύκλο πλυσίματος αποφεύγοντας την πρόπλυση των πιάτων.


 

Ηλεκτρική κουζίνα

Προτιμήστε κουζίνες ενεργειακής κατηγορίας Α.

Βεβαιωθείτε ότι τα σκεύη έχουν καλή επαφή με τις εστίες, ταιριάζοντας το μέγεθος σκεύους-εστίας. Οι χύτρες ταχύτητας και τα σκεύη με διπλά τοιχώματα, μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50-75%.

Αποφύγετε την παρατεταμένη προθέρμανση του φούρνου και το συνεχές άνοιγμα της πόρτας κατά την λειτουργία.

Ελέγξτε την καλή εφαρμογή της πόρτας του θαλάμου. Αντικαταστήστε το λάστιχο αν απαιτείται.

Σβήστε τις εστίες ή τον φούρνο λίγο πριν ψηθεί το φαγητό ώστε να αξιοποιηθεί και η απομένουσα θερμότητα.


 

Θέρμανση - Ψύξη

Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία το βράδυ ή όταν δεν είστε στο σπίτι. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνετε τον θερμοστάτη εξοικονομείτε 1-2% θερμικής ενέργειας.

Κλείστε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Ανοίξτε τις κουρτίνες στα νότια παράθυρα την ημέρα ενώ αντίθετα κρατήστε κλειστά τα παραθυρόφυλλα και τις κουρτίνες τη νύχτα.

Μειώστε τις απώλειες θερμότητας με την αεροστεγάνωση των κουφωμάτων με τις ειδικές ταινίες ή με την κατάλληλη συντήρηση.

Εξαερώστε τα σώματα του καλοριφέρ βελτιώνοντας την απόδοση τους.

Συντηρείστε την εγκατάσταση θέρμανσης. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων, ενώ ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μειώστε τις απώλειες θερμότητας χρησιμοποιώντας διπλά τζάμια και θερμομόνωση στους τοίχους.

Χρησιμοποιήστε κατάλληλη ηλιοπροστασία περιορίζοντας τον ήλιο και κατά συνέπεια τα ψυκτικά φορτία.

Ο αερισμός των εσωτερικών χώρων τη νύχτα, μειώνει τα ψυκτικά φορτία. Μην αερίζετε το σπίτι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες οροφής για να βελτιώσετε την αίσθηση θερμικής άνεσης και να μειωθούν τα ψυκτικά φορτία.

Διατηρείστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού στους 25-26οC.

Εξετάστε τη δυνατότητα εγκατάστασης ηλιακού κλιματισμού.

Επιλέξτε κλιματιστικά με υψηλή ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με την ενεργειακή σήμανση του εξοπλισμού, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά 20-50%.

Εφαρμόστε τις αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια.


 

Ζεστό νερό χρήσης

Μειώστε την κατανάλωση νερού κάνοντας ντους αντί για μπάνιο. Περιορίστε την συνεχή ροή ζεστού νερού.

Περιορίστε την κατανάλωση ζεστού νερού στο πλύσιμο πιάτων και ρούχων.

Χρησιμοποιείστε ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ζεστού νερού.

Επιλέξτε ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με χωρητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες σας και ρυθμίστε την θερμοκρασία στους 45-50οC, αντί για 60οC.


Δείτε τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων